Goedkope vliegreizen niet zo goedkoop

Vliegtickets lijken steeds goedkoper te worden. Voor een paar tientjes vlieg je al naar verschillende landen binnen Europa. Heel aantrekkelijk dus om een leuke vakantie te boeken, zeker voor studenten die niet zoveel geld hebben. Maar de prijs waarmee vliegtuigmaatschappijen adverteren is bij lange na niet de prijs die je uiteindelijk betaalt.

vliegtuig

 

 

 

 

 

 

 

Hevige concurrentie

De vliegtuigmaatschappij Arke meldt dat ze vanwege de hevige concurrentie tweedeklasreizigers extra toeslag gaan laten betalen voor hun bagage. Passagiers moeten ook al apart toeslag bijbetalen voor specifieke zitplaatsen en maaltijden, en daar is de bagage nu bijgekomen. Arke wil met deze maatregel hun tickets voor zo goedkoop mogelijk aanbieden. Eersteklasreizigers hoeven overigens niet bij te betalen. Corendon Dutch Airlines heeft gemeld dat ze er nog niet over uit zijn of ze hun passagiers extra laten betalen voor bagage. Dat wordt eind oktober bekend gemaakt.

Boekingskosten

Uit een onderzoek van het televisieprogramma ‘Kassa’ is gebleken dat vliegtuigmaatschappijen vaak extra kosten in rekening brengen, zoals voor boekingskosten. Die kosten, de zogenaamde onvermijdbare kosten,  moeten volgens de regels bij de ticketprijs inbegrepen zitten. Bij de KLM moet je 10 euro extra boekingskosten per persoon bij betalen, bij Ryanair heet dat dan weer administratiekosten. Daar bedragen die kosten 6 euro voor een enkele reis, dus voor een retour is het 12 euro.

Consumentenautoriteit treed op

Dat onvermijdbare kosten bij het ticket inbegrepen moeten zitten  zijn regels die door het Europese Recht zijn opgelegd. De Consumentenautoriteit heeft aangekondigd dat ze gaat optreden tegen aanbieders die zich niet aan die regels houden. Zo moeten vergelijkingssites ook helder zijn in het tonen van prijzen, inclusief de extra kosten. Doordat Ryanair zich hier niet aan houdt zijn ze inmiddels  veroordeeld. Maar Ryanair heeft gezegd dat het beleid niet gaat veranderen, omdat de onvermijdbare kosten vermeden kunnen worden door gebruik te maken van prepaid creditcard. Alleen die heeft bijna niemand in Nederland. Ook KLM heeft gemeld dat er op korte termijn geen verandering komt. Dus heeft ‘Kassa’ haar kijkers opgeroepen om vooral hun klachten in te dienen bij de Reclame Code Commissie en bij de Consuwijzer van de Consumentenautoriteit.

Toeslag vermijden

Kassa’ kwam aan het eind van het programma met een aantal tips om toeslagen te vermijden. Zo wordt er gezegd dat je zo licht mogelijk moet reizen, want de toeslag voor bagage kan oplopen tot zo’n 20 euro per kilo. Handbagage is wel altijd gratis, dus als het niet nodig is neem dan geen bagage mee. En bij internetboekingen moet je op letten wat er allemaal aangevinkt staat. Zo betaal je niet opeens 15 euro extra voor een reisverzekering die je niet wilt. Vergelijkingssites zijn ook niet altijd even duidelijk over de prijsverschillen, dus zoek goed door naar alle extra toeslagen die je uiteindelijk moet gaan betalen. Vooraf je stoel reserveren is een afrader en iets van te voren eten of eten mee nemen is weer een aanrader. Midden in de week vliegen is ook een stuk goedkoper, aangezien vliegen op vrijdagen populair is en daardoor duurder. Dus probeer vliegen op vrijdagen te vermijden. Daarbij wordt er als tip gegeven om te kijken of een vliegreis vanaf een andere luchthaven wellicht goedkoper is.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s